Szerző Téma: 110 ALS, amyothrophic lateral sclerosis MI  (Olvasták 3346 alkalommal)

0 felhasználó és 1 vendég van ebben a témában

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
110 ALS, amyothrophic lateral sclerosis MI
« Dátum: 2010. November 26. - 01:10:42 »
ED1

Szerv Atlasz lapkód:   5.1.11.   5.1.B.   5.1.C.   5.1.D.


Nagyobb méretben megtekintéshez kattintson a képre.
Figyelem, ez szerzői jogilag védett tartalom.
Idézéshez, szöveg kimásolásához lásd
Az idézés és hivatkozás szabályait
és a Szerv Atlasz impresszumát.
Köszönjük, hogy erről nem feledkezik meg.

(Ha célirányosan, egyszerűen, jogszerűen
utalni, hivatkozni szeretne erre a tartalomra,
kattinson a jobb egérgombbal a hozzászólás
címsorára, "Hivatkozás címének másolása"
és azt illessze be oda, ahol hivatkozni óhajt.)További részletek és hozzászólások a (link)

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
Re:ALS, amyothrophic lateral sclerosis
« Válasz #1 Dátum: 2010. November 26. - 01:10:51 »
ALS: bénulás + izomsorvadás

Konfliktustípus: elválasztási, elhatárolódási konfliktus
Érzelmi tartalom: elhatárolódás, elszakadás (!) mozgással, elmozdulással kapcsolatban. "Nem tudok menekülni (lábak), nem tudok védekezni, kapaszkodni (karok), lerázni (kezek), kitérni (hátizmok).

Ha a bénulás mellett egy önértékelési konfliktus is megjelenik, akkor a

Konfliktustípus: önértékelési konfliktus
Érzelmi tartalom: önértékelés letörés (!) mozgással, elmozdulással kapcsolatban. "Nem tudok lépést tartani (lábak), nem tudok kapaszkodni (karok), nem tudok kitérni valami elől, nem tudom tartani a hátam (hátizmok)."

Mindkét esetben jobb kezes embernél JOBB oldal- partner vonatkozás, jobb kezes embernél BAL oldal-anya-gyermek (illetve lehet gondozó-gondozott, előd-utód) vonatkozás. Bal kezes embernél fordítva.

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
Re:ALS, amyothrophic lateral sclerosis
« Válasz #2 Dátum: 2010. November 26. - 23:33:25 »
ED3
Esettörténet a következő alábbi hozzászólásokban vagy kapcsolódó témákban: (link)

Vitkovits Máté

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 650
Re:ALS, amyothrophic lateral sclerosis
« Válasz #3 Dátum: 2010. December 18. - 22:24:20 »
ALS (amiotrofikus laterálszklerózis) kétféleképpen is létrejöhet:
- Ha a bénulás hosszú ideig tart, a csökkent igénybevétel miatt a szervezet szépen lassan leépíti az érintett izmokat. Ez esetben nincs a motorikus konfliktus mellett egy sorvadást okozó önértékelési konfliktus, az agyban csak egy góc van.
- Ha a bénulás mellett egy önértékelési konfliktus is megjelenik (talán pont a részleges vagy teljes bénulás miatt, tehát következménykonfliktusként), akkor az izmok gyorsan sorvadnak (izom-atrófia) - az önértékelési konfliktus súlyosságától függően. Ez csak azért kellemetlenebb, mert ilyenkor a szervezet a helyreállítást is gyorsított üzemmódban végzi - fájdalmas izomgyulladás és izomdaganat (izom-hipertrófia). Az önértékelési külön program krízisében (új izmok bekábelezése) hasonló izom-epilepszia jelentkezik, mint a motorikus konfliktus krízisében (vezérlés-bekábelezés) epilepsziás roham, izomgörcsök és izomrángás. A gyógyíthatatlannak mondott ALS tehát gyógyulható, csak a hozzá tartozó konfliktusokat kell megoldani, helyre tenni, megnyugodni, hogy a bénulás is csak átmeneti, ha megoldjuk a motorikus konfliktust.

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
Re:ALS, amyothrophic lateral sclerosis
« Válasz #4 Dátum: 2010. December 19. - 04:32:56 »
Köszönjük Máté! üdv, Admin

nathalien

 • *
 • Hozzászólások: 4
Re:110 ALS, amyothrophic lateral sclerosis MI
« Válasz #5 Dátum: 2012. Augusztus 22. - 21:57:18 »
Sziasztok!

Anyumnál ALS betegséget diagnosztizálták kb 2 éve, de az apróbb tünetek már több éve elkezdődtek, a bal keze lett egyre gyengébb és most már nem is tudja használni, annyira elsorvadtak az izmok. A bal lába szintén sokkal gyengébb mint a jobb, de bottal nagy nehezen még tud járni. Jobb kezes anyukám, mégis ami számunkra egyértelmű, hogy a párkapcsolatában van egy elhatárolódási konfliktus, de már több évtizede, rossz házasság, amiből nem tudott szabadulni. Szóval összezavarodtam, hogy most akkor miért a bal oldallal kezdődött az egész? És honnan lehet tudni, hogy önértékelési konfliktus is társul-e hozzá? egy ideje észrevehető volt a fizikai erősödés és még izmok is jelentek meg a karjában amik már egy ideje nem voltak ott (kínai gyógymód meg mozgásterápia, reflexológia hatására). De most úgy tűnik stagnált a dolog, egy ideje nincs ereje anyunak, ő úgy érzi gyengül, nem bír menni már annyit mint amikor elindult ez a javulás és tele volt energiával. 20 éve ráadásul volt egy agyvérzése is... ami az ujmedicinát ismerve, most már úgy érzem eleve emiatt a konfliktus miatt volt. De ha az izomsorvadás is emiatt van akkor hogy lehet hogy a bal oldalában kezdődött és ott a nagyon jellemző? A jobb kezét még egész jól tudja használni és a jobb lába is azért jóval erősebb. Jó lenne tudni hogy most vajon hol tart... még mindig KA szakaszban vagy már MU szakaszban.... ezt PONTOSAN hogyan lehetne kideríteni?

Köszi, NAti