Szerző Téma: szaruhártya gyulladás  (Olvasták 2480 alkalommal)

0 felhasználó és 1 vendég van ebben a témában

Admin

  • Globális moderátor
  • ***
  • Hozzászólások: 1998
szaruhártya gyulladás
« Dátum: 2010. November 28. - 21:36:11 »
Szerv Atlasz lapkód:   5.1.5.   5.1.B.   5.1.C.   5.1.D.


Nagyobb méretben megtekintéshez kattintson a képre.
Figyelem, ez szerzői jogilag védett tartalom.
Idézéshez, szöveg kimásolásához lásd
Az idézés és hivatkozás szabályait
és a Szerv Atlasz impresszumát.
Köszönjük, hogy erről nem feledkezik meg.

(Ha célirányosan, egyszerűen, jogszerűen
utalni, hivatkozni szeretne erre a tartalomra,
kattinson a jobb egérgombbal a hozzászólás
címsorára, "Hivatkozás címének másolása"
és azt illessze be oda, ahol hivatkozni óhajt.)


Konfliktustípus: elválasztási, elhatárolódási konfliktus.

Érzelmi tartalom: Vizuális, látással, látvánnyal kapcsolatos elszakadási, kapcsolat- vagy érintkezés-megszakadási, elhatárolódási konfliktus. Nem látom őket eleget. Félek, hogy nem fogom őket látni. Hiányoznak, bárcsak láthatnám őket. Látni akarom, csak nem szabad, nem lehet, nem engedik. Belepusztulok, ha nem láthatom. Vagy éppen nem akarom látni, nem bírom nézni, bántja, zavarja a szemem, nem bírom elviselni a látványát. Több visszaesés után: Nem bírok a kötőhártya gyulladástól megszabadulni, állandóan piros, viszket, csipázik a szemem, és ez zavar engem.

K.A. szakaszban: kötőhártya, szaruhártya, lencse sorvadás, fekélyesedés. Egyenletes, réteges, lapos szövetcsökkenés indul be a lencsében is. Betegség-nevek: fekélyesedés, szövetcsökkenés. A KA szakaszban érzéketlenség van, ezért ezt nem szokták észrevenni, nem tűnik fel.

M.U. szakaszban: helyreállítás, duzzanat, gyulladás és sejtszaporulat, vírusokkal, a laphám túlérzékenységével: viszketés, fájdalom. Feledékenység is jelentkezhet. Betegség-nevek: kötőhártyánál conjunctivitis (kötőhártya gyulladás), szaruhártyánál ún. keratitis, szaruhártya zavarosodás (trachoma), vörösödés, csipásodás. A lencse gyógyulási, helyreállítási folyamata, hegesedése is láthatóvá válik: szürke hályog (sebhely a szemlencsében).

Az elváltozás biológiai értelme: optika-vékonyítás, és az agyi góc miatt feledékenység, hogy könnyebben elfelejtsük azt, aki hiányzik vagy akinek/aminek nemkívánatos a látványa.

A Szerv Atlasz lapon feltüntetett szövetrészeket az Anyatermészet a szenzorikus kéregbe idegezte be, és a kiváltó konfliktust ide programozta be, ebbe az agyi területbe - mintha csak feltett szándéka lett volna a feledékenység előidézése. A szenzorikus kéregmezőbe becsapódó léziós góc mindig együtt jár feledékenységgel: akinek a látványa hiányzik vagy nem tetszik, könnyebben megfeledkezzünk róla. Hogy éppen melyik szövet lesz érintett, azt a vizuális elszakadási konfliktus súlyossága határozza meg:
- enyhe konfliktus - kötőhártya,
- súlyosabb konfliktus - szaruhártya,
- nagyon súlyos konfliktus - szemlencse.

Admin

  • Globális moderátor
  • ***
  • Hozzászólások: 1998
Re:szaruhártya-gyulladás
« Válasz #1 Dátum: 2010. November 28. - 21:36:17 »
Egyéb kapcsolódó kifejezések, szinonímák: keratitis, keratoconjuctivitis, keratitis guttata, keratitis parenchymatosa; keratitis disciformis

Admin

  • Globális moderátor
  • ***
  • Hozzászólások: 1998
Re:szaruhártya-gyulladás
« Válasz #2 Dátum: 2010. November 28. - 21:36:22 »
Esettörténet: a következő alábbi hozzászólásokban: (link)